Select Page
©Julien Mignot

Belvédère

Belvédère offers a new vantage point on the river – a poetic punctuation of public space. The whole design draws an octagonal shape resting on a platform, linked to a central foundation positioned in the Vilaine river. Anchored 5.7 meters away from the shore, the installation implements the geometry of a corolla, encircled by a tubular structure. Its primary structure is composed of eight hand polished stainless steel masts, each connected to the other by a set of horizontal ties. An essential characteristic of the installation is a concurrent technical know-how. The pavilion utilizes tubes from the petrochemical sector, while integrated wind-powered mobile elements and specially developed luminaires, handmade in the Brittany region, soften the precise geometry and become a focal point. As they interact with their environment, they create rhythm and variation – a symphony in space that evolves with its surroundings. The sleek, slender lines of the masts form a contrasting composition with the play of light and movement of the elements adorning its structure. 

Accessible from the dock via a ramp – a passageway invites visitors to encounter these changing conditions.

Client : City of Rennes; Design : Erwan & Ronan Bouroullec; Production : Atelier blam;  Date : 2020; Location : Rennes, France

©Studio Bouroullec
©Atelier blam
©Studio Bouroullec
©Atelier blam
©Atelier blam
©Atelier blam
©Atelier blam
©Studio Bouroullec
©Atelier blam
©Atelier blam
©Studio Bouroullec